Kwijtschelding en betalingsregeling TVL

LET OP! Onderstaande tekst hebben wij integraal overgenomen van de website van RVO.

Wanneer moet u TVL terugbetalen?

Na afloop van de subsidieperiode vragen wij u per e-mail naar uw werkelijke omzet. Hiermee berekenen wij uw definitieve subsidie. Dit noemen we de vaststelling. Is uw omzetverlies lager gebleken dan vooraf ingeschat? Dan kan het zijn dat u (een deel van) het voorschot van de TVL moet terugbetalen. Gaat het om een bedrag van € 500 of minder? Dan schelden we dat kwijt.

Moet u (een deel van) de TVL terugbetalen? Dan gaan we dit bedrag terugvorderen. Het is mogelijk om dit in één keer te betalen, maar u kunt bij ons ook betalingsregelingen aanvragen. Hieronder lichten we de mogelijkheden toe.

Betaal in één keer

Betaalt u het bedrag in één keer terug via een overboeking? Maak het bedrag dan over met behulp van de onderstaande gegevens:

Ten name van: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rekeningnummer: NL29INGB0705001318
Kenmerk: (Uw betalingskenmerk staat op uw vaststellingsbesluit)

TVL terugbetalen via een betalingsregeling

Kunt u het te veel ontvangen voorschot van de TVL niet in één keer terugbetalen? Dan mag u het bedrag in 6, 12, 18 of 24 maanden terugbetalen. We rekenen geen rente over het bedrag dat terugbetaald moet worden.

U kunt de TVL in termijnen terugbetalen door een betalingsregeling te treffen voor uw specifieke TVL-periode via de knop ‘Betalingsregeling aanvragen’ hieronder.
Let op: heeft u een betalingsregeling? Wij incasseren de bedragen niet. U maakt deze zelf over onder vermelding van het betalingskenmerk dat u vindt in uw vaststellingsbesluit.

Heeft u al een betalingsregeling (aangevraagd) en toch nog een aanmaning ontvangen? Beschouw deze dan als niet verzonden.

Betaal via een persoonlijke regeling

Wilt u liever een persoonlijke betalingsregeling om de TVL terug te betalen? Vraag dit dat bij ons aan. We gaan dan samen met u in overleg en spreken een regeling af die is afgestemd op uw situatie.

U kunt dan bijvoorbeeld meer tijd krijgen om de TVL terug te betalen. We rekenen geen rente over het bedrag dat u dan moet terugbetalen. U mag maximaal 5 jaar doen over de terugbetaling van de TVL.

Wilt u een regeling laten opstellen die bij uw situatie past? Dan komen we graag met u in contact. Dien dan een terugbelverzoek in via ‘betalingsregeling treffen’ bij uw specifieke TVL periode via. Geef vervolgens in het formulier aan dat u teruggebeld wilt worden. In de meeste gevallen bellen wij u binnen 3 dagen terug.

Wat gebeurt er als u niets doet?

Verreweg de meeste ondernemers reageren op onze brieven en persoonlijke e-mails over terugbetalen van TVL. Zij spreken een betalingsregeling af, vragen om uitstel of betalen in één keer. Maar van sommige ondernemers ontvangen we geen reactie.

Hebben we na minimaal 6 keer mailen, het versturen van brieven en bellen, verspreid over vele weken en soms maanden, nog geen reactie van u ontvangen? Dan zien we geen andere mogelijkheid dan uw TVL-dossier over te dragen aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het CJIB stuurt u vervolgens een brief. Na deze aankondigingsbrief heeft u nog een laatste kans om binnen 2 weken een betalingsregeling met ons af te spreken. Dit doet u door contact op te nemen via rvodebiteurenbeleid@rvo.nl. Als u dat niet doet, dan kunnen wij en het CJIB niets anders dan de schuld overdragen aan de deurwaarder. Is de schuld eenmaal aan de deurwaarder van het CJIB overgedragen? Dan is het voor ons niet meer mogelijk u te helpen met uw schuld. De afwikkeling is dan volledig in handen van het CJIB.

Wij begrijpen dat terugbetalen van TVL erg lastig kan zijn. Zeker in deze onzekere tijd met hoge kosten voor energie, de hoge inflatie en lagere koopkracht. Wij voorkomen deze noodzakelijke stap dan ook liever. Neem daarom contact met ons op. Wij denken graag met u mee om voor uw persoonlijke situatie een passende oplossing te vinden.

Commentaar van belastingschulden.nl

Misschien begin je al een beetje moe te worden van ons commentaar, maar je moet nog even doorbijten. Ook RVO heeft een vordering op je, vanwege teveel opgenomen TVL. Dat was natuurlijk prachtig, je vulde de aanvraag in, er werd destijds nauwelijks gevraagd om aanvullende informatie en voor je het wist stond het geld op je rekening. De Overheid vertrouwde immers blind op je eerlijkheid en dat doen wij ook. Tijden veranderen, de omzet is niet meer terug gekomen op het oude niveau en jij bent ook niet meer dezelfde persoon van enkele jaren geleden.

Je bent hard aan het buffelen om je hoofd boven water te houden, het is weer alle hens aan dek. Het zijn andere tijden maar ook de markt is sterk veranderd. Dat zul je kunnen beamen. Geld krijgen van het RVO was fijn, het terugbetalen wat minder, dat geld natuurlijk ook voor de NOW-regeling en de uitgestelde belastingen. Toch ben je vandaag (1 juli 2023) niet alleen met een financieel probleem. Volgens een opgave van de Belastingdienst verkeren er ruim 60.000 ondernemingen (zowel eenmanszaken als BV en Holdingmaatschappijen met diverse werkmaatschappijen) in acuut gevaar. In gevaar om failliet te gaan om duidelijk te zijn. Natuurlijk kun je proberen de TVL schuld kwijt te laten schelden, dat zal niet eenvoudig zijn.

Lees de voorwaarden maar eens aandachtig door waaraan je allemaal moet voldoen. Een regeling is wel mogelijk, maar moet je uitonderhandelen met het CJIB. Het CJIB zul je je afvragen. Ja, dat is dezelfde club die ook de Verkeersboetes int namens het Openbaar Ministerie. En dat is nog niet alles. Het CJIB heeft vergaande bevoegdheden. Als je toevallig bij een Verkeerscontrole wordt aangehouden zal de dienstdoende agent je ook even door het CJIB trekken. Bij een achterstand of openstaand bedrag van het TVL wordt je onmiddellijk uitgenodigd te betalen. Lukt dat even niet, geen probleem, dan gaat je auto mee als zekerheid. Zie je dat voor je?

Er zijn oplossingen. Plan met ons een adviesgesprek.

Wij inventariseren je problemen en geven je weer toekomstperspectief. En vergeet niet: er is altijd een oplossing!